Antoni van Leeuwenhoek Jaar 2023

Welkom in het Antoni van Leeuwenhoek Jaar!

In 2023 is het 300 jaar nadat Antoni van Leeuwenhoek op 90-jarige leeftijd overleed na een leven vol verwondering, waarnemingen en ontdekkingen. Het verhaal van Antoni van Leeuwenhoek verdient een groot publiek.

De wetenschappelijke revolutie werd mee gevormd door de lens van Antoni, zou je kunnen zeggen. De ontdekking van de bacterie, de bouw en werking van planten, dieren en de mens, het ontrafelen van de voortplanting; doorbraken uit de tijd van Van Leeuwenhoek. Door zijn zelfgemaakte lenzen toonde hij een micro- universum dat nog niet eerder door een mens was gezien. Stel je voor, een totaal onbekende wereld ontdekken. Hoe weet je wat je ziet? Hoe laat je het zien? En hoe overtuig je anderen dat de wereld heel anders is dan ze denken?

In 2023 memoreren we de verwondering en het vakmanschap van Antoni van Leeuwenhoek. Op de site antonivanleeuwenhoekjaar.nl vind je meer informatie over wat je kunt doen, bekijken en vooral ontdekken!

Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten van de KNVM in dit bijzondere jaar.

Antonie.jpg


Dijksterhuis_Aspergillus_small.jpg
Aspergillus restrictus - Jan Dijksterhuis

Microfotografie wedstrijd

Ter ere van het Antoni van Leeuwenhoek Jaar schreef de KNVM eind 2022 een microfotografie wedstrijd uit. Van 12 geselecteerde inzendingen werd een kalender voor het jaar 2023 gemaakt die aan de leden werd aangeboden. De winnende foto is gemaakt door Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. De foto, gemaakt door middel van cryo-elektronenmicroscopie, laat een coniodiophore van de schimmel Aspergillus restrictus zien. De conidiophore lijkt op een aspergillum, een instrument waarmee heilig water wordt gesprenkeld, en de reden voor de naam Aspergillus voor deze schimmel genus. De jury, bestaande uit onder andere Wim van Egmond, was onder de indruk van de kwaliteit en details die zichtbaar zijn in de foto, waardoor zijn schoonheid mooi naar voren komt. Jan Dijksterhuis heeft als prijs een replica van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek ontvangen. 


Uitreiking van Leeuwenhoek Medaille

Op 5 april 2023 heeft de KNVM tijdens haar jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst de prestigieuze van Leeuwenhoek Medaille uitgereikt aan professor Jillian Banfield van de University of California, Berkely. 

Een videoreportage omtrent de uitreiking vindt u hieronder:

Jillian_Banfield.jpg
Prof. Jillian F. Banfield