News archive

Gentherapie tegen AIDS kansrijk

Patient krijgt eigen immuuncellen verbeterd terug

Een eerste test op twaalf met HIV besmette proefpersonen laat zien, dat de gemodificeerde immuuncellen veilig zijn en het virus bestrijden.

Slechts één enkel mens is tot op heden echt genezen van AIDS: de fameuze 'Berlijnse patiënt'. Deze man was besmet met HIV, maar kreeg later ook leukemie. Daarom onderging hij een beenmergtransplantatie van een donor (nadat zijn eigen beenmerg en immuunsysteem waren geëlimineerd). Dit is een zeer zware ingreep met een hoog risico, maar hij overleefde het.

© Een hiv-virusdeeltje. Imuuncellen die genetisch zijn gemodificeerd, zijn onkwetsbaar voor hiv.

CD4 T-cellen
Tot verbazing van zijn artsen was daarna niet alleen de leukemie, maar ook de HIV-besmetting verdwenen. Wat bleek: de donor was drager van een genetische mutatie, CCR-5 delta32, waardoor zijn CD4 T-cellen immuun zijn voor HIV. Deze CD4 T-cellen zijn het doelwit van HIV, en wanneer deze cellen van het immuunsysteem bijna zijn uitgeroeid, ontstaat AIDS.
Slechts één procent van de mensen heeft de CCR-5 delta32-mutatie in beide overeenkomstige chromosomen, waardoor ze immuun zijn voor HIV-besmetting. Mensen met deze mutatie op maar een van beide chromosomen kunnen wel besmet raken, maar de ontwikkeling van de besmetting tot AIDS verloopt langzamer.

Sindsdien zoekt men naar manieren om dit kunststukje te herhalen. Beenmergtransplantatie is zo risicovol, en CCR-5 delta32-donors zijn zo zeldzaaam, dat dit geen optie is voor andere mensen met HIV. Bovendien zijn tegenwoordig effectieve virusremmers beschikbaar die HIV onder de duim houden. De patiënten moeten echter wel levenslang deze medicijnen slikken, en resistentie van het virus ligt altijd op de loer.

Tags: nieuws, virus, medisch

Bron: www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2014/Maart/Gentherapie-tegen-AIDS-kansrijk.html

Comments

Log in to read and post comments