News archive

Bacterie weerstaat eigen wapens door veranderd enzym

De bacteriesoort Streptomyces platensis doodt andere bacteriën door twee antibiotica uit te scheiden. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe deze bacterie voorkomt dat hij zelf aan zijn eigen wapens overlijdt. Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers in het nieuwste nummer van Chemistry & Biology.

Antibiotica kennen we als medicijnen die we toepassen om schadelijke bacteriën te bestrijden. Het eerste antibioticum dat ooit werd uitgevonden, is afkomstig van een schimmel. Ook bacteriën gebruiken dergelijke  moleculen om elkaar te doden.


Een schimmel kan vrij eenvoudig een stof produceren die alleen voor bacteriën schadelijk is. Penicilline breekt de celwanden van bacteriën af en laat die van schimmels heel. Voor een bacterie is de uitdaging groter om een stof te produceren waar hij zelf niet onder lijdt.

DNA

Daarom waren de Amerikaanse onderzoekers erg geïnteresseerd in de truc die de bodembacterie Streptomyces platensis toepast. Om daar achter te komen bestudeerden ze het DNA van dit micro-organisme en schakelden ze specifieke stukjes DNA bij deze en andere bacteriën uit om de functies te onderzoeken.

De stoffen die deze bacterie uitscheidt, verstoren de aanmaak van vetzuren bij andere bacteriën, door enzymen te blokkeren die deze synthese uitvoeren. Zelf blijkt de bacterie de twee betreffende enzymen ingewisseld te hebben voor andere enzymen, die niet gevoelig zijn voor het antibioticum.

Tags:nieuws, bacterie, algemene microbiologie, medisch

Bron: www.nu.nl/wetenschap/3709387/bacterie-weerstaat-eigen-wapens-veranderd-enzym.html

Comments

Log in to read and post comments