'Best' of the Web

'Best' of the Web

Een selectie van de 'beste' microbiologische websites die op het WWW te vinden zijn.


best1.jpg

Plantenziekten & Gewasbescherming

Een website voor het middelbaar onderwijs van o.a. de Kon. Ned. Plantenziektenkundige Vereiging (KNVP) met allerlei nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van plantenziekten en hun behandeling. Aan bod komen: nieuws, plantendokter, shocking stories, dosiers voor profielwerkstukken en spreekbeurten, webquests, lespakketten, studeren enz.


Microbiology by Boundless

Interessante website: een  introductie in de microbiologie. Veel gratis Quizen, Powerpoints en korte teksten over allerlei microbiologische onderwerpen, met uitleg en plaatjes.
Wordt dagelijks aan gesleuteld.

High quality content and resources for all your teaching needs


Radboud Universiteit Nijmegen

Web-lessen: lichtmicroscopie- en electronenmicroscopie


Microbiologie-site van Ina Wiersema
docent ROC Friesland College

Uitgebreide microbiologische basisinformatie voor analisten, verpleegkudigen, artsen en overige belangstellenden.Microbiologie, microscoop, bacteriecel, virussen, prionen, schimmels, bepaling aantal, groei, PCR, DNA sequencing, identificatie, Stofwisseling, kweek, bestrijding, antibiotica, begrippenlijst, van Alg tot Zwam (alfabetische informatie over de belangrijkste ziekteverwekkers)


best4.png

BioInteractive

Gratis microbiologische lesmateriaal en informatie voor docenten en studenten met virtuele labs, animaties, video clips, lessen, posters.
biodiversity, bioluminescence, bacterial infections, epidemics


Dnatube Scientific Videos

Een grote wetenschappelijke website met op video gebaseerde studies.
Ook met animaties, powerpoints, lessen, video, virus, fungus,  prion, archae, protista, algemene microbiologie, medisch.


best5.png

Een grote biomedische website met veel links naar websites met  video's, seminars, lessen, animaties, handleidingen en quizzen, virtuele laboratoria, games, video conferenties.


best6.gif

Handleidingen en animaties op het gebied van algemene biologie, moleculaire biologie, biotechnologie en microbiologie: celfractionering, Winogradsky kolom, microautoradiogram, uitstrijkprocedure, HIV, Influenza, ion-pomp, Herpes simplex virus 


American Scociety for Microbiology

Gallery
Visual Media Briefs
Laboratory Protocols
Student Learning Assessments in Microbiology Database (SLAMD)
ASM’s Recommended Curriculum Guidelines for Undergraduate Microbiology Education

Uitgebreide website met veel lesmateriaal: foto's, video's, animatie, laboratoriumprotocollen, toetsten/assessments, practica, curriculumhandleidingen, interactief,  enz.

Both the Gallery and Visual Media Briefs include:

  • Stained microscopic images of microorganisms in culture and from clinical, environmental, and industrial sources using all types of optics;
  • Electron micrographs of microbial and cellular structures;
    • Macroscopic images of colonial morphology;
  • Time-lapsed photography of microbial and cellular interactions; and
  • Animations of microbial and cellular processes.


best8.jpg

Education Portal

Gratis on-line onderwijs-site waarbinnen biologie, basis  genetica en microbiologische cursussen: 208 video-lessen met uitgeschreven tekst en mc-vragen.Relatief korte en heldere video-lessen van 10 min. elk: introductie in de microbiologie, morfologie van de bacteriecel, stikstofbinding, SOA’s, bacteriële infecties, voedselvergiftiging enz.


best9.gif

Nederlandse grote biologie-site voor onder- en bovenbouw met foto’s, tekeningen, animaties, praktica , teksten, techniekkaarten enz. Ook de microbiologie komt aan bod: microorganismen, bacteriën, microscopie, gisting, endosymbiose, paramecium.


best10.jpg

Science ProfOnline Microbiology

FREE fully-developed science curricula, including the Virtual Microbiology Classroom: 8-and 16 week courses. You have free access to a large collection of materials used in a college-level introductory microbiology course. The Virtual Microbiology Classroom provides a wide range of free educational resources including PowerPoint Lectures, Study Guides, Review Questions and Practice Test Questions


MicrobiologyOnline

Rijke online onderwijswebsite van de Society for General Microbiology (SGM) voor het primaire tot en met voortgezette onderwijs. Sommige van de items zijn helaas alleen voor het onderwijs in de UK en Ierland beschikbaar. Er blijft echter veel over dat kan worden gedownload voor docenten en leerlingen: handleidingen, praktische adviezen, activiteiten, veiligheid, het maken van media en cultures, posters en fact files, observeren van micro-organismen, microscopie, quizzes enz.


best15.png

Google Scholar

is een internetzoekmachine die de volledige tekst van wetenschappelijke artikelen uit verschillende disciplines doorzoekbaar maakt. De beta-versie werd uitgebracht in 2004. De Google Scholar-index bevat anno 2012 de meeste online peer review-tijdschriften van de grootste wetenschappelijke uitgevers van Europa en Noord-Amerika, plus wetenschappelijke boeken en andere tijdschriften die niet met peer review werken. Deze publicaties vindt u niet met de 'gewone' Google. Sommige uitgevers geven Google Scholar toegang tot de full text van hun elektronische tijdschriften. Verder zijn via deze zoekmachine o.a. citations en verwijzingen naar boeken te vinden.


Biodoen

Biologie website (met nogal wat reclame) voor vmbo, havo, vwo, mbo en hbo onderbouw en bovenbouw met theorie , verwerkingsopdrachten, werkbladen, practica.
Voorbeelden: zuurkool en yoghurt maken, compost, glycolyse, stofwisseling, dna deling, DNA/RNA-virussen.


GroenGelinkt

Database met lesmateriaal op het gebied van Natuur Milieu en Educatie voor het primair en voortgezet onderwijs (ook microbiologie): leskisten, lespakketten, veldwerk, projecten en opdrachten enz. Gebruik de zoekfunctie om relevant microbiologisch lesmateriaal te vinden


RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Uitgebreide en actuele Informatie over infectieziekten in Nederland alfabetisch gerangschikt op naam. Ook importziekten. Voorkomen, achtergrond, behandeling, veel gestelde vragencijfers en grafieken, complicaties, documenten, preventie, protocollen, richtlijnen, vaccinaties, brochures enz.


best13.gif

E-Bug

is de Europese gratis microbiologie-site  voor het basis- en middelbaar onderwijs (leerlingen en leraren) met een focus op micro-organismen, vaccinaties, antibiotica en hyg Breedte wijzigeniene.  Er zijn : lespakketten, klasactiviteiten, lesplannen, werkbladen, animatie, presentaties, powerpoints, links, games, detective-spel.
Voor leerkrachten:
De links bieden je toegang tot gedetailleerde lesplannen en werkbladen voor de leerlingen. Je zal er ook verschillende animaties en presentaties terugvinden voor gebruik in de klas.


Nederlandse Vereniging voor Parasitologie

met informatie, nieuws en een fotogalerie over parasieten van de mens en  (landbouw)huisdieren. De factsheets worden door deskundigen samengesteld en actueel gehouden door specialisten.best14.jpg

iTunes U-app voor iPad, iPhone en iPod touch

Met iPad blijft de leeromgeving niet beperkt tot het klaslokaal. Er is een aanbod van meer dan 65.000 educatieve apps, interactieve boeken over elk onderwerp, en lezingen, virtuele rondleidingen en video’s van experts en instellingen uit de hele wereld.Een geweldige en ook nog gratis onderwijsapp van Apple speciaal ontwikkeld voor de iPad. Veel van de aangeboden cursussen, podcasts, video's enz zijn gratis en voor iedereen beschikbaar. Ze kunnen echter ook beperkt worden tot een selecte  studiegroep. Docenten van universiteiten, hogescholen en het middelbaar en basisonderwijs kunnen hun eigen lesmateriaal maken en studenten en leerlingen profiteren van de multimediaervring.
Een complete cursus in 1 app.
In de iTunes U-app kunnen studenten en leerlingen video- en audiocolleges bekijken of beluisteren en notities maken die met het college worden gesynchroniseerd. Ook kunnen ze boeken lezen en presentaties bekijken. Al hun huiswerk en opdrachten staan bij elkaar in een lijst; zodra ze iets af hebben, kunnen ze dit afvinken. En wanneer je een berichtje rondstuurt of een nieuwe opdracht klaarzet, ontvangen je leerlingen of studenten daarover een pushmelding.
Klik voor: Meer informatie over de iTunes U-app voor studenten en leerlingen