Microbiologie in de klas

Microbiologie in de klas: practicum en proefjes

Een selectie van leuke proefjes, boekjes en lesideeën die onder andere op internet te vinden zijn en die je met eenvoudige middelen in de klas kan gebruiken. De meeste zijn geschikt voor het basisonderwijs en de lagere klassen van het middelbaar onderwijs. Klik op de afbeeldingen!


dna_labs.jpg

DNA-labs

De DNA-labs zijn bedoeld voor leerlingen in 4,5 en 6 havo/vwo

DNA, genen, genomen en het moderne DNA-onderzoek. Met de Reizende DNA-labs haal je deze onderwerpen naar de klas. Leerlingen gaan zelf aan de slag met de nieuwste technieken. En het mooie is - de Reizende DNA-labs komen naar de school toe!



Foto_voorkant_DNA_het_recept_voor...jpg

DNA ontdekken 'Het recept voor Leven'

Oorspronkelijk in het Engels uitgegeven boekje (DNA The Recipy for Life), geschreven door Sue Assinder (Bangor University) en docent Gordon Rutter en gepubliceerd door de British Mycological Society. In 2012 is het vertaald en voor de Nederlandse situatie bewerkt door Henk Tubbing.
Een werkboek voor het basisonderwijs en de lagere klassen van het middelbaar onderwijs met als onderwerp DNA, de genetische code van ons lichaam. Voor het downloaden van het Nederlandstalige boekje: klik hier.
Voor het downloaden van de oorspronkelijke Engelstalige versie:klik hier.



Foto_voorkant_Hoe_de_paddenstoel...jpg

Hoe de Paddestoel aan zijn stippen kwam

Oorspronkelijk in het Engels uitgegeven boekje (How the Mushroom got its Spots), geschreven door Sue Assinder (Bangor University) en docent Gordon Rutter en gepubliceerd door de British Mycological Society. In 2012 is het vertaald en voor de Nederlandse situatie bewerkt door Henk Tubbing.
Een werkboek voor het basisonderwijs en de lagere klassen van het middelbaar onderwijs met als onderwerp schimmels en paddenstoelen. Een gids voor iedereen die wil duiken in de fascinerende wereld van paddenstoelen, zwammen en schimmels.oor het downloaden van het Nederlandstalige boekje: klik hier.
Voor het downloaden van de oorspronkelijke Engelstalige versie :klik hier.



zelf_kaas_maken_1.jpg

Zelf kaas maken

Zelf kaas maken m.b.v. volle melk en een stremsel dat op biotechnologische wijze verkregen is. Biotechnologie is het gebruik van micro-organismen of onderdelen van organismen voor de productie van bepaalde stoffen. Zonder deze stoffen zal een reactie nooit plaatsvinden. Bijvoorbeeld voor de bereiding van microbiële stremsels voor de bereiding van kaas of voor de enzymen in wasmiddelen



Voorkant_Mega_mooie_mini_monsters.jpg



Boekje: MegaMooie Mini Monsters van Nick Arnold

Verdiep je eens in de wereld van bacteriën, luizen, schimmels en cellen. Met het blote oog kun je ze niet zien. Maar met dit boek wel. Dit boek is namelijk net een microscoop. Eén waarschuwing vooraf:
je hebt een sterke maag nodig...
Te verkrijgen bij Bol.com



bacterien_en_schimmels_2.jpg

Bacterien en schimmels kweken

Al weer enige tijd geleden gekocht:
een experimenteerdoosje om bacteriën op te kweken.
Het werd tijd om dat eens uit te proberen.

Door bacteriën een voedingsbodem aan te bieden kunnen ze zich vermenigvuldigen en kolonies vormen.




index.jpg

Winogradsky kolom: slootwater onderzoeken

Help ons vreemd leven te vinden.
Neem daarom de schep ter hand, trek er op uit, schep modder in een pot en help ons vreemd leven op deze aardbol te vinden.

Om het bijzondere leven te bestuderen kun je een zogenaamde Winogradsky kolom maken. Een pot met modder en wat speciale ingrediënten. De bacteriën in deze pot zullen gaan groeien en de modder in de pot een kleur, structuur en geur meegeven. Een wetenschapper kan aan de hand van de modder uit die pot bepalen wat voor bacteriën er in zitten. Maar hoe maak je zo’n Winogradsky kolom?



Hooiinfuus_flesje.jpg




Hooiinfuus: eencelligen opkweken


Van slootwater waaraan wat hooi is toegevoegd een microscopisch biotoop maken.


uitleg-2.jpg

Schimmel op brood

Brood wordt gebakken door een broodbakker. Je kunt meestal wel proeven of het vers is of niet. Wat gebeurt er als je brood te lang bewaart?

schimmel_op_brood_1.jpg


                                                       (Zee)water bestuderen met de microscoop

plankton24.jpg
plankton1.jpg
Image13_sieralgen.jpg
plankton14.jpg

                                                        

gistschimmel_1.jpg

Probeer je eigen gistschimmel te laten groeien!!

The yeasts are one very important group of fungi. The common yeast used in baking bread grows very fast. You can complete an experiment in two days! The basic idea in this method is to measure the amount of carbon dioxide (CO2) released during the growth of yeast. The growth of the yeast stops when one of the nutrients required by the yeast is gone, or when the liquid gets too acid (low pH) and kills the yeast. If you want to try this experiment, follow the directions below.

1A-cartoon_voedselketen_cdwvdzee_copy-400x398.jpg

Lesmodule  Voedselketen in zee 

Het leven in zee is enigszins anders georganiseerd dan het leven op land. Van gras naar zebra naar leeuw, een doorsnee voedselketen op het land is vrij eenvoudig. Voedselketens in zeeën en oceaan zitten complexer in elkaar dan een grote vis die kleine vis eet, die nog kleinere vissen eet, en die dan plankton verorberen. Ook al klopt in wat gevallen dit scenario, toch zijn er ook heel grote uitzonderingen.

styllissa_hires1-500x325.jpg

Lesmodule   Mariene biotechnologie

We zijn als mensen bijzonder inventief als het gaat over het gebruik van wat we vinden in de natuur. Al sinds 4000 jaar v. Chr. brouwen we bier en maken we kaas, zonder veel kennis over de biologie of de technologie erachter. De ontdekking van de DNA-structuur (1953) heeft de biotechnologie in een onbegrensde stroomversnelling gebracht.  Veel organismen bezitten interessante chemische stoffen die we kunnen verwerken in onze voeding, bij het ontwikkelen van medicijnen, in de landbouw, het huishouden en voor tal van industriële toepassingen.


DNAdetective.jpg

DNA-Detective

In elke cel in je lichaam zit hetzelfde DNA. Bij dit proefje haal je DNA uit de cellen uit je mond


Dental_biofilm_1.jpg

Dental biofilms Nummer 7 in de lijst van Biofilms: Online Manual

 This is an exercise which can be carried out to illustrate the presence of biofilms on the teeth of students. It requires no special equipment and very little time. It could be included in a class on oral microbiology or as an object lesson for introductory microbiology students.


ebug_logo_white_bg.gif

e-Bug: proefjes die je thuis kunt doen

De proefjes zijn te vinden door "leuke proefjes" aan te klikken op de pagina voor de basisschool of die van de middelbare school

  1. Keukenonderzoek
  2. microbentuin
  3. peperwater
  4. ingemaakte appel
  5. rotte appel
  6. gistballon
  7. make your own microscpe
  8. Super slimy snot
  9. Antibiotic awareness